HACIBEKTAŞ’DA ALT YAPI ÇALIŞMALARI HIZLA SÜRMEKTE

1. Hacıbektaş’ın su ve kanalizasyon sorunu :

a) Su hatları eski sık sık patlamakta 40 bin kişiye yetecek su kuyularından basılmakta ancak 10 kişiye bile yetmemekte yer altında kaybolmakta.

b) Yaz aylarında; çarpık su şebekesi nedeni ile 103 Evler ve Bala Mahallesinin bir bölümü ile Bakıbağı, Yabanlı, Sanayi Sitesi ve Babapınar çiftliklerine su çıkmamakta,

c) Su hatlarının ve kanalizasyon hatlarının eski ve projesinin olmaması nedeni ile sıklıkla biri patlayınca tamirinde kepçe diğerini de patlatmakta anında tamir yapılmazsa salgın hastalık riski artmakta.

d) Su kuyularından gelen terfi hattının eskiliği yanında asbestli boru (Kanserojen boru) ile suların getirilmesi ayrı bir olumsuzluktu.

2. Şu an yapılmakta olan çalışma;

a) Bütün terfi (ana) hatlar değişti su depolarına yeni hatlar döşendi.

b) Asbestli hatlar iptal edildi.

c) İlçe merkezine her eve su bağlantısı yeni hattan yapılmaya Nisan 2018 den itibaren devam edilecek.

d) Toprağın yapısında bulunan ve suya yansımış olan Arsenik ve Nitrat kurulmakta olan arıtma tesislerimizde temizlenecektir.

e) İlave yapılan su depomuzla birlikte 50 yıl su sorunu su hatlarına bağlı olarak ortadan kalkmış bir projenin yapılması sürmektedir.

3. Yeni Kanalizasyon;

a) Yeni hatlar döşendi.

b) İlçe merkezinde açıktan akan kanalizasyon tamamen yok edildi.

c) Evler, kurumlar yeni kanalizasyon şebekesine bağlandı.

d) Evlerde lavabo ve tuvaletlerde artık koku hissedilmemekte.

e) Yokuş altı mevkiinde kanalizasyon arıtma tesisi projesi onaylandı.

f) Hacıbektaş’ın kanalizasyonundan arıtmayla elde edilen su sulamada kullanılacak

4. Yollar;

a) Her eve ayrı ayrı su hatları çekilecek bu durum yolların birçok yerinde kazılmayı gerektirecek.

b) Evlere su hatlarının çekilmesi bittikten sonra ana caddelerden başlamak üzere yollar yapılacak.

5. Alt yapıyı yenilemese idi;

a)Su problemi devam edecekti.

b)Su hatları çok eskidiğinden her gün ana hatlardaki patlakları tamir nedeniyle sular daha da çok kesilecekti.

c)Asbestli borular değiştirilmediğinde sağlık bakımından istenilen niteliğe sahip olmayan su kullanılmaya devam edilecekti.

d) Arıtma tesisi kurulamayacağından doğal toprak özelliği nedeniyle sudaki arsenik ve nitrat temizlenemeyecekti.

e) Kanalizasyon eski olduğundan sık sık patlama ve dışarı akma devam edecekti.

f) İlçe merkezinin içinden geçen Ethem Deresi ve Bengiler deresinin açıktan akan kanal sularının sağlığı tehdit etmesi sürecekti.

6. Yukarıdaki nedenlere bağlı olarak bozulan yolların sıkıntısı kanalizasyon bağlantısının bitmesi ile kısmen azaldı. Su bağlantısı da yaz sonu içinde bitirilmeye çalışılıyor. Evlere bağlantı bitince ana caddelerden başlayarak yol yapımına da başlanılacak.

Konunun önemini bilen ve anlayış gösteren çok değerli Hacıbektaşlılara sabırlarından dolayı teşekkür ederim.