Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri

Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri

Neden Ekim Ayının İkinci Haftasına Alındı.

Hacı Bektaş Veli’yi ziyarete gelen canlar nasıl bir ortam isterler sorusu;

1- Gönülden bağlı kişilerin ziyaretlerinde mistik ve rahat bir ortamda huzur bulmak istemeleri.

2-Sıkışıp kısa sürede Hünkar’ın huzuruna üst üste girip çıkamadan daha uzun zaman aralığında Hünkar’la bütünleşmek istemeleri.

3-Hacıbektaş’ın dergah dışında diğer müze ören yeri ve ziyaret yerlerini de rahat bir ortamda gezip görme olanağına ziyaretçilerin kavuşmaları.

4-Hacı Bektaş Veli’yi anmak öğretisini yaşayıp onun yolundan gitmenin yalnız bir iki güne sıkıştırılmasının yerine yılın 12 ayında ziyaretçilerin geldiği gerçeğinin göz ardı edilmemesi.

5-Hacıbektaş’da her yıl 16 Ağustos da yapılan törene son yıllarda 2000’nin üzerinde Suriyelinin topluca gelmeleri yine bir o kadarda gezginci yurttaşlarımızın toplu olarak gelmelerine ev sahipliği yapmamızın zorlukları;

a) İlçede Toki evleri ile İlçe merkezi arasındaki yere modern tuvaletler kurarak kalmalarını istememize karşın İlçe merkezinde, Dergah çevresinde, Kadıncık Ana çevresinde, Bektaş Efendi çevresinde, Çilehane çevresinde, Dedebağda, sokak aralarında, vatandaşın kapı önlerinde, arsalarında, yerlerde yatarak ve çevreyi pisletip zaman zamanda tahrip ederek zarar vermeleri sakin bir ortamda Hünkarı ziyaret etmek isteyenlerin rahatsız olmalarına ve şikayet etmelerine neden olmaktadır.

b) Hacıbektaş’a törenlere gelerek ziyaretlerinin bitiminde ayrılmayarak bir aydan fazla Hacıbektaş’da kalarak sokaklarda yatan bu insanların tüm çabalarımıza karşın diğer ziyaretçiler gibi davranmaları mümkün olamamaktadır.

c)Esnafın ve halkın bu konudaki rahatsızlıklarını Belediyemize, Meclis Üyelerine, Tören Düzenleme kuruluna bildirmeleri ve tören tarihinin değiştirilmesini istemeleri

6-Yurt dışından gelen canların çoğunun 16 Ağustos dışında yaz aylarında ziyarete geldikleri gerçeği .

7-Türkiye’nin birçok ilinden ziyaretçilerin yıl içinde akın akın Hacıbektaş’a gelmelerinin 16 Ağustos’da gelenlerden toplamda daha çok olduğu.

8-16 Ağustos’un çoğu zaman hafta içine rastlamasının çalışanların katılmasına olanak sağlamaması

9-Hacıbektaş Belediye Meclisinin aldığı karar.

a)15 kişiden oluşan Düzenleme Kurulunun bir yıl öncesinden başlayarak yaptığı gözlem, inceleme ve araştırmaya dayanan görüşleri ve Belediye Başkanlığına önerisi.

b)Belediye Meclis Üyelerinin inceleme ve araştırmaya dayanan görüş ve düşünceleri.

c)Belediye Başkanlığınca halkın ve esnafın istekleri doğrultusunda Hacıbektaş Belediye Meclisi 10 Ekimden başlayarak hafta sonuna kadar Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinliklerinin yapılması kararı alındı.

10-Etkinliğe neden 10 Ekim^den itibaren başlanacak; 10 Ekim’de Hz.Hüseyin’inin ve 72 yoldaşının şehit edildiği gündür. 10 Ekim’de Hacı Bektaş Veli Ziyareti ve Hz. Hüseyin Cemi yapılacaktır.

Halkımıza saygı ile duyurulur.